Honden

Naast het beter maken van dieren, is een belangrijk deel van ons werk uw huisdier gezond houden. Daarom adviseren wij een jaarlijkse gezondheidscontrole. Onze dierenarts kijkt uw hond van top tot teen na en bespreekt met u de gezondheid van uw dier. Bij honden ouder dan acht jaar adviseren wij vaak een bloedonderzoek om de orgaanfuncties te controleren. Zo houden we u hond langer gezond!

Vaccinatie op maat

Bij dierenkliniek Zoetermeer Seghwaert vaccineren we op maat. Dit betekent dat uw hond met ons vaccinatieschema een goede bescherming heeft voor de verschillende besmettelijke ziektes, maar niet onnodig veel vaccinaties krijgt. Voor Leptospirose (de Ziekte van Weil) en besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) adviseren wij uw hond jaarlijks te vaccineren. Voor Parvo, Hondenziekte en het Adenovirus (‘de grote cocktail vaccinatie’) kunnen we met een simpele bloedtest, de zogenaamde Vaccicheck, controleren of uw hond voldoende antilichamen heeft en voldoende beschermd is. Is dit het geval dan is de vaccinatie hiertegen niet nodig.

Sterilisatie

De sterilisatie van de teef houdt in het operatief verwijderen van de eierstokken en heeft als gevolg dat de teef niet loops meer wordt, dus ook niet vruchtbaar zal zijn.
Ons advies is om teefjes drie maanden na de eerste loopsheid te laten helpen. Gebleken is dat steriliseren voor of net na de eerste loopsheid de kans op tumoren in de melkklieren op latere leeftijd vrijwel reduceert tot nul. We verminderen het risico van passief urineverlies op latere leeftijd, door ze eenmalig loops te laten worden. Ook wordt door sterilisatie het ontwikkelen van baarmoederontsteking o latere leeftijd voorkomen. Het herstel van jonge teefjes na de toch grote operatie is in verhouding zeer vlot.

Castratie

De castratie van de reu houdt in het operatief verwijderen van de teelballen en heeft tot gevolg dat de reu niet meer vruchtbaar is.

Andere redenen om een reu te castreren zijn:
– Dominant gedrag, vooral t.o.v. andere reuen;
– ‘Rijgedrag’ op andere honden, kussens, benen en kinderen;
– Weglopen, vooral als loopse teefjes geroken worden;
– Voorhuidontsteking (pusdruppels bij de voorhuid).

< Terug naar uw dieren