Corona virus (COVID-19)

Wij volgen als praktijk het beleid van het RIVM en de overheid en volgen de ontwikkelingen van het Corona virus voor mens en dier op de voet.

Onze maatregelen:

-Slechts 1 eigenaar per afspraak mee naar de praktijk.

-Heeft u klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Laat dan iemand anders met uw dier langskomen of bel de afspraak af.

-We houden in de praktijk 1,5 m afstand van elkaar. Zowel in de spreekkamer, als in de wachtkamer. Dit betekent dat de assistente uw dier vast houdt mocht dat nodig zijn. U vragen we 1.5 m afstand te houden.

-Maximaal 3 klanten in de wachtkamer, gelieve buiten/ in de auto te wachten indien nodig.

-Tot 1 juni kunnen we geen huisvisites meer doen.

-we vragen u per Pin te betalen.

Uiteraard schudden we geen handen meer en  nemen we extra hygiëne maatregelen op de praktijk. Daarnaast proberen we zo goed mogelijk te anticiperen op de situatie. We zullen er alles aan doen om op elk moment voor u en uw huisdier klaar te blijven staan. We kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn over het corona virus en huisdieren.

Kan het Corona virus (COVID-19) huisdieren ziek maken?

Er is op dit moment geen bewijs dat huisdieren ziek kunnen zijn van COVID-19, of dat zij dit virus verspreiden.

Hoe zit het met de melding dat een hond ‘besmet’ zou zijn met COVID-19 in Hong Kong?

Op 28 februari werd bekend dat de hond van een besmette patiënt in Hong Kong ‘zwak positief’ uittesten op COVID-19 kwam. De SAR Landbouw, Visserij in Hong Kongand ConservationDepartment (AFCD) heeft laten weten dat de hond, die geen ziekteverschijnselen heeft,in quarantaine is geplaatst. Verdere monsters worden verzameld om te bevestigen of de hond daadwerkelijk is besmet met het virus, of dat het testresultaat is veroorzaakt dooreen besmetting vanuit de omgeving. De website van de AFCD verklaart verder dat ‘er geen bewijs is dat gezelschapsdieren kunnen worden besmet met COVID-19-virus of dat zij een bron van infectie zijn voor mensen’. In gebieden waar gevallen van COVID-19 bij mensen bekend zijn, is het advies voor eigenaren van huisdieren om de informatie te blijven volgen en goede hygiëne in acht te nemen.

Moet ik contact met huisdieren of andere dieren vermijden als ik besmet ben met COVID-19?

Hoewel er geen meldingen zijn van huisdieren of andere dieren die ziek zijn door COVID-19, is het raadzaam dat mensen die ziek zijn door COVID-19 het contact met dieren beperken totdat er meer informatie over het virus bekend is. Als u ziek bent door COVID-19, vermijd dan zo veel mogelijk rechtstreeks contact met uw huisdier. Laat indien mogelijk iemand anders voor uw dieren zorgen als u ziek bent. Als u toch voor uw huisdier moet zorgen, of in de buurt van dieren bent, was dan uw handen voor en na het contact met huisdieren en draag een mondkapje.

Wat moet ik doen als mijn huisdier een onverklaarbare ziekte ontwikkelt en in de buurt was vaneen persoon met een COVID-19infectie?

Op dit moment is er geen bewijs dat gezelschapsdieren besmet kunnen raken of ziek kunnen worden door COVID-19. Als uw huisdier een onverklaarbare ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19, neem dan telefonisch contact op met ons. Kom niet zo maar naar de kliniek.

Wat te doen als een huisdier in contact is geweest met mensen die besmet zijn met hetcoronavirus?

Alhoewel de COVID-19 uitbraak lijkt te zijn voortgekomen uit een dierlijke bron, verspreidt het virus zich nu van persoon naar persoon. Dit gebeurt voornamelijk via ademhalingsdruppeltjes die worden geproduceerd wanneer een besmette persoon hoest of niest. Belangrijk is dat er geen bewijs is dat gezelschapsdieren, waaronder huisdieren zoals honden en katten, ziek kunnen worden van COVID-19 of het virus kunnen verspreiden.

Bron: KNMVD.nl en RIVM.nl