Heeft uw hond of kat last van gebitsproblemen?

We zien in de praktijk dagelijks honden en katten met milde tot ernstige gebitsproblemen. Vaak merk je er als eigenaar helemaal niets van, maar ondertussen heeft je huisdier er wel last van!

Gebitsproblemen bij honden en katten

Helaas heeft het grootste deel van de honden ouder dan 3 jaar problemen aan het gebit. Ook bij katten komen gebitsproblemen veel voor. Tandplak en tandsteen veroorzaken parodontitis, parodontitis is een ontsteking aan het tandvlees.

Gevolgen van gebitsproblemen bij honden en katten

Parodontitis veroorzaakt een vieze lucht uit de bek. Daarnaast kan tandvleesontsteking pijn en ontstekingen elders in het lichaam veroorzaken zoals ontstekingen van hartkleppen, lever en nieren. Dit kan tot ernstige lichamelijke problemen leiden. Gelukkig kan je dat voorkomen door dagelijks de tanden van je hond of kat te verzorgen.

Hoe kunt u gebitsproblemen bij uw huisdier herkennen?

  • Gebitsproblemen bij uw hond of kat kunt u aan de volgende symptomen herkennen:
  • Uw hond of kat stinkt uit zijn bek.
  • Uw huisdier kan een verandering hebben in het eetgedrag.
  • Het tandvlees van uw huisdier is rood.
  • Op de tanden van uw hond of kat ziet u tandsteen (bruine verkleuring).

Hoe kunt u gebitsproblemen voorkomen bij de hond of kat?

  • Poets de tanden van uw hond of kat dagelijks.
  • Geef uw huisdier voornamelijk brokken. Heeft uw hond of kat snel last van tandsteen kunt u ook speciale grotere brokken tegen de vorming van tandsteen geven.
  • Geef uw hond dagelijks een kauwproduct waar de hond minimaal 15 minuten op kan kauwen.
  • Geef uw dier speciale tand reinigende speeltjes, bijvoorbeeld een flos.

Uw hond of kat heeft gebitsproblemen, wat nu?

Op het moment dat uw hond of kat last heeft van gebitsproblemen is het belangrijk om een afspraak te maken voor een gebitsbehandeling. Voorafgaand aan deze afspraak kunt u op controle komen zodat de dierenarts het gebit van uw dier kan beoordelen en een inschatting kan maken van de behandeling.

De gebitsbehandeling bij uw hond of kat

Wij voeren veel gebitsbehandelingen uit en beschikken over veel kennis over tandheelkunde en moderne apparatuur. U kunt onze mogelijkheden lezen op de tandheelkunde pagina.

Tijdens de gebitsbehandeling van uw hond of kat zal allereerst als het tandsteen worden verwijderd. Hierna kan de dierenarts de tanden goed beoordelen. Soms is het nodig om een röntgenfoto te maken van de tand of de tand te verwijderen. De tanden van de hond of kat worden na de behandeling altijd gepolijst. Uw hond of kat is tijdens de behandeling onder narcose, de hond of kat merkt dus niets van de behandeling.

Wij helpen u graag verder met al uw vragen over gebitsverzorging en – problemen bij de hond en kat. Daarvoor kunt u contact met ons opnemen.