Vuurwerkangst

Angst voor vuurwerk

Huisdieren kunnen in paniek raken van knallend vuurwerk. Huisdieren associëren het geknal en de lichtflitsen met onweer. Instinctief weten ze dat dit gevaar met zich mee kan brengen en uiten dit met angstig gedrag, de een meer dan de ander. Vuurwerkangst gaat niet vanzelf over. Integendeel het wordt vaak elk jaar erger.

Hoe ziet u of uw huisdier angstig is?

Een bange hond kan gaan hijgen, blaffen, piepen, wegkruipen en trillen. De houding van de hond  daarbij is laag, staart laag, oren laag, wegkijken. Sommige honden raken echt in paniek en slopen dingen, lopen weg of springen door ruiten heen. Katten laten angstig gedrag minder goed zien. Er zijn katten die wegkruipen of weg rennen. Door uw  hond of kat te troosten of hem veel aandacht te geven als hij schrikt maar nog niet bang is, wordt de angst voor vuurwerk versterkt en steeds erger. U beloont hierdoor het angstige gedrag van uw dier.

Wat kan u doen?

Probeer  schrik gedrag geen aandacht te geven, niets zeggen en niet aanhalen. Want als baas geef je dan duidelijk aan dat jij er niet bang voor bent, sterker nog, er is helemaal niets bijzonders aan de hand. Is uw hond bang?  Dan is het belangrijk om bij uw hond in de kamer te blijven en uw hond mag dicht bij u op de grond liggen. Zo steunt u hem zonder angstig gedrag te belonen. De meeste dieren zijn door het gedrag van de baas (er is niets bijzonders aan de hand) gerustgesteld en gaan langzaam minder reageren op het geluid. Ten slotte: laat een angstig dier nooit alleen.

Advies van uw dierenarts

Wij adviseren om bij angstige honden ruim voor oud en nieuw (drie a vier maanden) te gaan trainen met een vuurwerk cd. Dit werkt het beste als er nog geen vuurwerk wordt afgestoken, bijvoorbeeld in september of in het voorjaar.  Deze cd is bij ons verkrijgbaar. Het combineren van deze training met natuurlijke middelen tegen vuurwerkangst kan helpen om een goed resultaat te bereiken. Bij heel angstige honden adviseren we om samen met een gediplomeerd gedragsdeskundige te gaan trainen, soms zelfs in combinatie met angst remmende medicijnen.

Tips voor oudejaarsavond:

-Sluit de gordijnen en laat radio of televisie aan.
-Doe lichten aan zodat de flitsen minder fel zijn.
-Reageer zelf niet op vuurwerk geluiden of flitsen.

-Maak een veilige plek voor de hond, bijvoorbeeld een bench met extra dekentjes, mits de hond aan een bench gewend is.

-Afleiding geven met gevulde kong of kauwbot, of spel.
-Angstig gedrag niet belonen met aandacht en zeker niet met straf.
-Blijf in dezelfde ruimte, ga rustig zitten en lees bv een boek. Terwijl uw huisdier in uw buurt mag liggen.

-Hang een doek over de kooi bij vogels.
-Laat uw hond op zijn eigen plaats liggen en negeer schrik gedrag.
-Laat uw hond aan de riem uit en houdt uw katten binnen.

Koop een vuurwerk cd voor volgend jaar om samen met uw huisdier te trainen. Zo kunt u uw huisdier aan leren dat harde geluiden niet eng zijn. Begin op tijd met deze training bijvoorbeeld in September of juist in het voorjaar.

Extra ondersteuning bij angstige dieren oudejaarsdag zelf:

Is uw hond angstig en heeft u niet kunnen trainen?  Bij matige angst kunnen natuurlijke middelen  goed helpen. Bij zeer angstige dieren zetten we medicijnen in die angst remmend werken. Soms combineren we natuurlijke middelen met medicijnen voor een beter effect. Vuurwerkangst gaat nooit vanzelf over, integendeel het wordt meestal elk jaar erger. Wij geven u graag advies om dit te voorkomen.

Middelen die vuurwerkangst versterken

Het gebruik van acepromazine raden we af, omdat het de angst voor vuurwerk op lange termijn juist versterkt. Dit middel (acepromazine) is online te koop en zien we ook geregeld in de dierenspeciaalzaak liggen.  Geef dit alstublieft niet!

Wij geven u graag advies wat bij uw dier het beste werkt.