Bink heeft meer lucht

Brachycephalic Obstructive airway  Syndrome (BOS)

Bink is een vrolijke Boston terriër van 1 jaar oud. Hij heeft het zogenaamde BOS (Brachycephalic Obstructive airway Syndrome). In normaal Nederlands, zijn neus is zo kort dat alle normale structuren er minder goed inpassen dan bij bv een Duitse herder met een mooie lange snuit. Hierdoor hebben dit soort kortsnuitige honden het structureel benauwd. Toch gek, want het klinkt zo gezellig dat geknor toch?! Wist je dat deze dieren in hun bloed minder zuurstof hebben dan dieren die wel een normale lange snuit hebben? Snurk geluiden in rust is niet normaal, het dier is dan benauwd.

Dieren met BOS hebben

– te kleine neusopeningen

– te volle neus

-te lang zacht gehemelte

-vergrootte amandelen

-afwijkende structuur van het strottenhoofd

– te smalle luchtpijp.

Hierdoor moeten ze met elke gezellig klinkende snurkende ademhaling, veel grotere zuigkracht toepassen om evenveel lucht binnen te krijgen, in vergelijking met een labrador bijvoorbeeld. Op de oudere leeftijd krijgen deze dieren  hierdoor gezondheidsproblemen. Denk aan toegenomen benauwdheid, zomaar flauwvallen, hoest klachten en chronische snotneuzen.

Naast benauwdheid echter ook heel veel maagdarm problemen, zoals zomaar opgeven van eten, veel braken, diarree, hikken of boeren, slechte eetlust. De maag wordt nl elke ademhaling in de borstholte gezogen, waardoor maagzuur ontstekingen in de slokdarm veroorzaakt. Ook komen er verschillende oogproblemen voor, omdat de oogkassen van de schedel te klein geworden zijn voor de oogbol.

 

Operatie

Gelukkig besloot de eigenaar van Bink er op jonge leeftijd wat aan te doen. Bij Bink hebben we zijn neusgaten operatief groter gemaakt, zijn amandelen verwijderd en zijn gehemelte ingekort. Nu krijgt hij veel meer lucht binnen en heeft minder kans om al die gezondheidsproblemen te ontwikkelen op latere leeftijd. Ook hebben we Bink gelijk gecastreerd, want met dit soort problemen, kan je beter niet verder fokken met Bink. Na twee weken kwam Bink op controle en was hij goed hersteld van de operatie!

Wetgeving

Afgelopen jaar is er invulling gegeven aan de Wet Dieren, waarop fokkers worden aan gespoord om honden met langere snuiten te fokken. Wij zijn hier heel blij mee. Omdat zo veel onnodig en onbekend dierenleed wordt voorkomen.