Tandenpoetsen

Tandplaque en stinkende adem

Elke dag komt er een plakkerig laagje op onze tanden en op de tanden van onze huisdieren. Deze laag noemen we tandplaque. Blijft dit zitten, dan ontstaat er een lichte ontsteking van het tandvlees. Op de lange termijn worden al de verschillende lagen tandplaque op elkaar hard en bruin en vormen zo tandsteen.  Op zich onschuldig, echter op enig moment kan de tandvleesontsteking verergeren en een parodontitis veroorzaken. Parodontitis is een diepe ontsteking van het tandvlees en de structuren in de bek. Hierbij ruiken we vaak een hele vieze adem. Maar erger nog, de tandvlees ontsteking wordt heel diep, wortels van de tanden komen bloot te liggen en zelfs het bot gaat verloren. Uiteindelijk komt er pus uit de plekken met ontsteking en tanden vallen uit. Gelukkig kunnen we hier wat aan doen! Door elke dag de tanden van je huisdier te poetsen en de laag tandplaque te verwijderen, voorkom je ontstekingen in de bek.

Waarom tandenpoetsen?

Door elke dag de laag tandplaque weg te poetsen, voorkom je een ernstige ontsteking in de bek. Zo voorkom je dat jouw huisdier pijn heeft aan ontstekingen in de bek. Je huisdier stinkt door het poetsen niet meer uit zijn bek, en de tanden blijven in goede conditie in plaats van uit te vallen. Allemaal door elke dag de tanden te poetsen!

Hoe kan je tandenpoetsen aanleren?

Elke hond of kat kun je leren het tandenpoetsen te ondergaan, als er maar rustig de tijd voor wordt genomen. Met het volgende stappenplan is het elke hond of kat te leren. Ga pas door naar de volgende stap als het goed lukt.

Stap 1 Begin in een rustige omgeving en laat de hond of kat zitten. Kleine honden of katten kunnen op schoot genomen worden. Laat de hond of kat de tandpasta van je vinger oplikken, terwijl je met je stem beloont en vertelt dat je aan het tandenpoetsen bent. Herhaal dit elke dag  ca 2 weken. Verder doe je niets!

Stap 2 Laat de hond of kat de tandpasta van de tandenborstel af likken. Beloon met je stem en vertel weer dat je aan het tandenpoetsen bent. Herhaal dit 1 week, of langer als nodig is. Verder doe je niets!

Stap 3 Breng de tandenborstel met tandpasta in de bek van je hond of kat. Deze zal er op gaan kauwen of aan likken. Beloon met je stem en zeg dat je aan het tandenpoetsen bent. Doe dit weer 1 week. Verder doe je niets.

Stap 4 Breng de tandenbortsel met tandpasta in de bek van je hond of kat en poets 2x heen en weer. Beloon met je stem en zeg dat je aan het tandenpoetsen bent. Doe dit 1 week. Verder doe je niets!

Stap 5 Ga de buitenkanten van het gebit van je hond of kat poetsen. Beloon met je stem en zeg dat je aan het tandenpoetsen bent. Gefeliciteerd, jullie kunnen samen tandenpoetsen!

Tip: gebruik een honden of katten tandpasta zonder fluoride. Fluoride is niet alleen niet lekker, maar ook giftig voor je huisdier. Gebruik een zachte tandenborstel. Gewone kindertandenborstels zijn vaak heel geschikt. Voor katten hebben we een speciale kleine tandenborstel te koop. Ook Tandpasta kan je bij ons kopen.

Veel succes met poetsen!