Titeren

Vaccinatie op maat

Bij dierenkliniek Zoetermeer Seghwaert vaccineren we op maat. Dit betekent dat uw hond met ons vaccinatieschema een goede bescherming heeft voor de verschillende besmettelijke ziektes, maar niet onnodig veel vaccinaties krijgt. Voor Leptospirose (de Ziekte van Weil) en besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) adviseren wij uw hond jaarlijks te vaccineren.

Titeren

Titeren is met een bloedtest meten of uw hond of kat voldoende antilichamen heeft voor een ziekte. Op deze manier kunnen we eventueel een vaccinatie overslaan en hoeven we het immuunsysteem niet onnodig te belasten. Er zijn twee testen op de markt; de Vaccicheck is beschikbaar voor honden en katten en de Rapid Status titer test voor honden. Wij gebruiken de Rapid Status Titer test, deze test is eenvoudig, snel klaar (10 minuten) en betrouwbaar. Helaas is deze test momenteel niet leverbaar. Zodra deze weer leverbaar is, kunt u weer bij ons terecht voor titeren.

Meten is weten

Voor Parvo, hondenziekte en Hepatitis (leverziekte) wordt uw hond om de drie jaar gevaccineerd. Nu is uit onderzoek gebleken dat sommige honden na drie jaar nog voldoende beschermd zijn, maar andere honden helemaal niet beschermd zijn tegen de bovengenoemde ziekten. Om te controleren of een vaccinatie nodig is tegen Parvo, Hondenziekte en Hepatitis, gebruiken we de Rapid Status Titer test. Er is een kleine hoeveelheid bloed nodig. U kunt voor deze test een afspraak maken bij dierenarts Irene van Andel. Voor de kosten van de titer bepaling zie onze pagina tarieven. Wij bieden deze test alleen aan voor honden.

Waarom titeren?

Titeren is zinvol bij dieren die heel oud zijn, dieren die overgevoelig zijn voor de enting, bij (chronisch) zieke dieren (bijvoorbeeld honden met epilepsie), dieren waarbij de voorgeschiedenis van entingen onbekend is of in alle andere gevallen waarin u zo min mogelijk wilt vaccineren en toch wilt zorgen voor voldoende immuniteitsstatus en bescherming van uw hond. Ook kan de test gebruikt worden om het juiste moment van vaccineren te bepalen voor pups.

Hoe vaak moet een dier worden getest?

Het is verstandig om bij honden vanaf één jaar een titer bepaling te laten doen. Er zijn namelijk honden die na de puppyvaccinatie al voldoende antistoffen hebben voor drie jaar of langer. Het kan echter ook voorkomen dat deze geen of te weinig antistoffen hebben en dus alsnog gevaccineerd dienen te worden. Afhankelijk van de uitslag van de test kan worden bekeken of er vaccinatie nodig is of een herhaling van de test na een of  drie jaar.

< Terug naar Behandelingen