Chocolade en huisdieren

De schappen liggen weer vol met heerlijke chocolade letters en andere chocolade lekkernijen We krijgen regelmatig de vraag wat je moet doen als je hond of kat chocolade gegeten heeft. Belangrijk is om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Chocolade is giftig voor honden en katten, met name bij kleine honden kan de giftige dosis snel bereikt worden.

Wat kan je doen als je hond of kat chocolade heeft gegeten?

Neem altijd meteen telefonisch contact op en vertel ons:

-hoe zwaar uw huisdier is.
-hoeveel chocolade hij heeft opgegeten.
-wat voor chocolade het was, pure chocolade is schadelijker dan melkchocolade.
-neem de verpakking mee naar ons toe.

Laten braken

In de meeste gevallen zullen we u adviseren om direct naar de praktijk te komen. We kunnen dan een prik geven waardoor uw huisdier de chocolade kan uitbraken. Laten braken heeft binnen vier uur zin, daarna passeert het eten naar de darmen en kunnen we alleen de optredende verschijnselen behandelen.

Vroeger werd er wel geadviseerd om zout te geven om een dier te laten braken. Het is echter gebleken dat dat zout in die hoeveelheden vaak ook giftig is. Gebruik daarom GEEN zout om je hond of kat te laten braken, maar schakel de hulp in van de dierenarts. Een opname bij de dierenarts na een zoutvergiftiging is immers duurder dan gelijk langskomen voor een prik om te braken.

Verschijnselen chocolade vergiftiging:

-hijgen, onrust
-spiertrillingen;
-koorts;
-hartritmestoornissen;
-overlijden met name bij kleine honden.

De verschijnselen worden veroorzaakt door de stof theobromine die in chocolade zit. In pure chocolade zit het meeste theobromine. In witte chocolade zit bijna geen theobromine. Meer informatie vindt je hier.

Hebt u twijfels of vragen, bel dan altijd met de dierenarts ook buiten openingstijden.