Kattenziekte

Dit is het verhaal van Coco.

Coco is ziek, ze is gestopt met eten en is aan het spugen en heeft diarree.  Ze is pas vier dagen bij haar nieuwe baasjes en nu twee dagen later moet ze al naar ons, de dierenarts.

Bij de dierenarts

We onderzoeken Coco en ze krijgt een injectie tegen het braken en vocht om haar te ondersteunen. Ze is erg klein voor haar leeftijd, nog maar acht weken oud en dan al zo ziek. De volgende morgen bij de controle, gaat het ondanks de medicijnen slechter. Ze begint suf te worden en reageert trager op alles om haar heen. We nemen haar op en plaatsen een buisje in haar bloedvat om haar continu vocht en medicijnen te kunnen geven. Ook krijgt ze voeding toegediend. Ondertussen doen we aanvullende onderzoeken zoals röntgenfoto’s en bloed onderzoek.

 

Kattenziekte

Al gauw zien we dat ze veel te weinig witte bloedcellen heeft, haar eiwitten in het bloed veel te laag zijn. De sneltest op kattenziekte is positief . Coco heeft kattenziekte.

Helaas verslechtert kleine Coco met het uur, ondanks alle ondersteunende medicatie. Omdat er geen kans meer is dat ze beter wordt, komen we tot het moeilijke besluit om haar in te laten slapen. Rust zacht Coco.

Vaccinatie beschermt tegen kattenziekte

Door dit verhaal te vertellen willen we aandacht vragen voor het belang van vaccinatie. Kattenziekte is een dodelijke ziekte waarvoor katten gevaccineerd kunnen worden. Normaal gesproken krijgen kittens via de moedermelk antistoffen tegen kattenziekte waardoor ze beschermt zijn. Jonge kittens vaccineren we op 9 en 12 weken leeftijd, zodat het kitten zelf antistoffen tegen het virus gaat aanmaken. Op 1 jarige leeftijd wordt de vaccinatie nogmaals gegeven en daarna elke drie jaar herhaald.

Wij hopen als dierenarts zoveel mogelijk dieren met een vaccinatie te kunnen beschermen tegen deze dodelijke ziekte!

Meer lezen? klik hier!