Hondenziekte

Onlangs was er veel media aandacht voor hondenziekte. Vossen en andere wilde dieren kunnen ook geïnfecteerd raken en overlijden aan hondenziekte. De aandoening kan via deze wilde dieren op honden worden overgedragen.

Wat is honden ziekte en wat betekent het voor mijn dier?

Hondenziekte wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het mazelenvirus van de mens. Verschillende dieren, zoals de hond, de wolf, de vos en de fret, maar ook grote katachtigen zoals de leeuw en de tijger kunnen deze ziekte oplopen.Na besmetting kan de ziekte zich op veel manieren uiten: besmette dieren krijgen diarree of beginnen te braken, vertonen ademhalingsproblemen of hebben zenuwsymptomen. Veel dieren zullen uiteindelijk sterven, er is geen behandeling voor.

Gelukkig kan uw hond gevaccineerd worden tegen hondenziekte!

Normaal gezien wordt elke puppy in zijn eerste levensweken gevaccineerd tegen, onder andere, hondenziekte. Hondenziekte behoort immers tot de zogenaamde basisvaccinaties, de inentingen die elke hond dient te ontvangen.Om een goede bescherming te bekomen tegen hondenziekte, krijgt een puppy een aantal keer een vaccinatie met enkele weken interval. Ook volwassen honden hebben af en toe een herhaling nodig van deze vaccinatie.

Bij ons in de praktijk is het ook mogelijk om te testen of uw hond goed beschermt is met een bloedonderzoek: de vaccicheck.

Wij geven u graag advies.