Leishmania

leishmania zandvlieg
Zandvliegen komen niet alleen op het strand voor, juist in parken en bossen zijn veel zandvliegen.

Bescherm je hond tegen zandvliegen!
Je gaat binnenkort op vakantie en je hond mag gezellig mee. Indien je je hond meeneemt naar het buitenland, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. In het buitenland komen namelijk andere hondenziektes voor dan de meest gebruikelijke hondenziekten in Nederland. Ken je bijvoorbeeld het gevaar van Leishmania?

Het gevaar van Leishmania
Door een beet van een klein insect, de zandvlieg, kunnen microscopisch kleine parasieten met de naam Leishmania infantum worden overgebracht op je hond. Het kan lange tijd duren voordat een besmette hond ook echt verschijnselen gaat vertonen. Soms wel jaren. De huidverschijnselen zijn schilfering, kaalheid, kleine korstjes en soms wat grotere knobbels in de huid. Bij de algemene vorm worden ook inwendige organen zoals lever, milt en nieren aangetast. Zonder behandeling kan Leishmania dodelijk zijn. De zandvlieg die Leishmania overbrengt kan worden afgeweerd door het dragen van een band of door druppels in de nek aan te brengen. Ook is er een vaccinatie beschikbaar, het effect van dit vaccin is nog niet met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek bewezen.

Waar komt Leishmania voor?
De ziekte komt voornamelijk voor in alle landen rond de middellandse zee en in Latijns-Amerika. Zowel op het strand als in parken en bossen komen zandvliegen voor.

Leishmania, bescherming nodig tegen zandvliegen
Leishmania in Europa

Hoe kan je je hond beschermen?
Ga je met je hond naar zuid Europa? Zorg dan dat je hond effectief beschermd is tegen zandvliegen. De band beschermt tot wel zes maanden tegen beten van zandvliegen bij uw hond Bovendien beschermt deze halsband ook tegen teken en hartwormmuggen. De druppels in de nek beschermen twee weken tegen zandvliegen en drie tot vier weken tegen teken en vier weken tegen vlooien.

Meer lezen?

Betrouwbare informatie vind je hier.

De band en de druppels en het vaccin zijn verkrijgbaar in onze praktijk. Wij helpen u graag verder.