Vaccineer je konijn en voorkom sterfte!

Er zijn twee dodelijke konijnen ziektes die we kunnen voorkomen met een vaccinatie. Dit zijn Myxomatose en RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease of wel Viral Heamorrhagic Disease (VHS)). Wij raden alle konijnen eigenaren aan hun konijn te vaccineren tegen deze twee dodelijke konijnenziektes.

De vaccinatie tegen Myxomatose en RHD voor konijnen

Het beste kan een konijn gevaccineerd worden in het voorjaar. Wij vaccineren alle konijnen met het Nobivac Myxo RHD PLUS vaccin. Deze vaccinatie beschermt uw konijn tegen:

  • Myxomatose
  • RHD1
  • RHD2

De vaccinatie biedt voldoende bescherming gedurende één jaar en moet dus jaarlijks worden herhaald. Wij adviseren u om uw konijn te laten vaccineren vanaf een leeftijd van 7 weken.

vaccinatie konijn
Vaccinatie beschermt ook binnenkonijnen

Vaccinatie dagen tegen gereduceerd tarief

In 2024 vaccineren wij konijnen in de maanden april en mei tegen een gereduceerd tarief! In deze twee maanden kunt u uw konijn voor €61,35, in plaats van €76,55, uw konijn laten vaccineren. Tijdens de vaccinatie wordt uw konijn helemaal nagekeken door de dierenarts en al uw vragen worden beantwoord.

Voor meer informatie of het plannen van een afspraak kunt u contact met ons opnemen.

Myxomatose en RHD bij konijnen

Myxomatose en RHD zijn dodelijke konijnen ziektes. Van RHD zijn er twee varianten; RHD1 en RHD 2.

Myxomatose

Myxomatose is een dodelijke virusziekte die wordt overgebracht door stekende insecten zoals muggen en vliegen. Ook is besmetting door direct contact met wilde konijnen of gras (waar wilde konijnen in gelopen hebben) mogelijk.

Konijnen die ziek zijn, zijn hangerig en hebben verdikte oogleden. De meeste dieren die de ziekte oplopen gaan dood. Soms lukt het met een intensieve behandeling om een konijn te redden. Wilt u meer lezen klik dan hier.

RHD of VHS

Rabbit Haemorrhagic Disease is ook een dodelijke virus ziekte. De ziekte verspreidt zich voornamelijk via urine van konijnen, maar ook door ontlasting en besmet materiaal (kooien, voerbakjes en drinkflesjes). Daarnaast door direct contact tussen konijnen en door stekende insecten. Op plaatsen waar wilde konijnen voorkomen kan vers geplukt gras een besmettingsbron zijn. Ook groente uit moestuinen is vaak een besmettingsbron voor konijnen die zelf niet buiten komen.

Na besmetting kan het konijn binnen enkele dagen overlijden. Het konijn wordt sloom en suf, eet niet meer en kan benauwd worden. Koorts en pijn kunnen optreden en in het laatste stadium bloederige neusuitvloeiing. Het konijn sterft aan bloedingen overal in het lichaam. Soms zijn konijnen ook plots dood zonder voorafgaand ziekt te zijn geweest. Wilt u meer lezen klik dan hier.